Almere

oktober (Almere)-1

Herstelnetwerk Almere

Het herstelnetwerk Almere heeft twee verkenningsbijeenkomsten georganiseerd waarin we met elkaar verkend hebben waar we ons wel en niet naar toe willen bewegen. Geen nieuw project of initiatief als doel, maar het contact met elkaar hebben en ervaringen en kennis te kunnen delen en versterken.

“Bouw vanuit de inhoud en ervaringsdeskundigen op, focus niet op een structuur of hiërarchie, maar werk de behoefte verder uit”

We sluiten aan bij bestaande wijk/buurtindelingen voor goede verbindingen in de toekomst.

  • In twee wijken beginnen met het opbouwen van een netwerk, Bouwmeesterbuurt (14 juni eerste verbindingslunch (initiatiefnemers EigenWijze Company en Woonzorg Flevoland), 19 juni eerste verkenning GGZ in de Wijk i.s.m. Movisie en Phrenos) en Almere Haven;
  • We houden de verbinding in de breedte met betrokkenen in Almere, en we breiden deze tegelijkertijd uit.

“Leer van de opgedane ervaringen en laat het zich als een olievlek uitbreiden”

levensboom

Het Sprookje van de Drie Netwerken; Een Samensmelting voor Mentale Gezondheid

Er was eens, in een koninkrijk genaamd Almere, een groep van drie netwerken die allemaal hun eigen missie hadden. Ze werkten hard om hun volk te helpen, maar toch voelden ze dat er iets ontbrak. Elk netwerk bezat een eigen kracht, maar alleen door samen te smelten, zouden ze hun ultieme doel kunnen bereiken: een gezonde, gelukkige gemeenschap.

In een klein dorpje op de heuvel woonde het eerste netwerk Cliënt in de Hoofdrol. Dit netwerk was als een spiegelpaleis, waarin ieder mens zichzelf kon zien zoals hij werkelijk was: een individu, niet alleen een "patiënt". Ze spraken met luide stem: "De mens moet centraal staan, hun verhalen, hun ervaringen, dat is de sleutel tot verandering!" Het netwerk creëerde ruimte voor dialoog en gaf de mensen de kracht om hun eigen verhaal te vertellen.

Ver weg, in het hart van het woud, leefde het tweede netwerk het Herstelnetwerk. Zij geloofden in de magie van herstel en hoop. Hun bos was gevuld met lichtgevende paden naar herstel, waar iedereen zijn of haar weg kon vinden. "Herstel is voor iedereen anders," zeiden ze, "en wij zijn hier om die paden te begeleiden." Hun kracht lag in het geloof dat ieder mens, ongeacht de diepte van zijn val, weer op kon staan en zijn eigen leven kon herscheppen.

Op een zonnige bergtop organiseerde het derde netwerk, de Werkgroep Landelijke Activiteiten, hun levendige feesten en bijeenkomsten. Ze wisten dat samenkomen kracht gaf en dat in verbinding grootse dingen konden ontstaan. “Door activiteiten en ontmoeting bouwen we bruggen!” riepen ze. En met elke activiteit die ze organiseerden, lieten ze de mensen voelen dat ze niet alleen stonden in hun strijd.

Op een dag kwam er een donkere wolk over het koninkrijk Almere. Mensen voelden zich steeds verder van elkaar verwijderd. Eenzaamheid, angst en verdriet sloegen hun vleugels uit, en niemand wist precies hoe deze duisternis te verdrijven.

De netwerken merkten dat hun individuele kracht niet voldoende was om het duisternis te bestrijden. Dus besloten ze een grote bijeenkomst te organiseren op het Plein van de Hoop. Ze vroegen zich af: "Hoe kunnen wij samen sterker zijn? Hoe kunnen we de duisternis verjagen?"

Het was Cliënt in de Hoofdrol die als eerste sprak: “Wij zien de mens, niet hun problemen. Maar misschien zien wij niet het volledige plaatje. We moeten meer doen.”

Het Herstelnetwerk voegde toe: "Wij bieden paden naar herstel, maar wat als de mensen de weg naar ons niet kunnen vinden?"

image006

Een stuurgroep (ervaringsdeskundigen, gemeente, zorgaanbieders (behandeling en begeleiding) en welzijn) buigt zich over de mogelijkheden om aan te sluiten bij het landelijke leernetwerk 'W in de Wijk' (Welkom in de Wijk, voorheen GGZ in de Wijk). Zo hoeven we niet opnieuw het wiel uit te vinden, maar eigenlijk alleen onze buurtkrachten te bundelen en te kijken hoe er lokaal, op buurtniveau, invulling aangegeven wordt. Inmiddels zijn er twee Buurman & Buurman lunches georganiseerd waarbij kennismaken en – delen vanzelfsprekend was.

‘Een herstelnetwerk is een samenwerkingsverband van verschillende partijen dat gericht is op het bevorderen van herstel van inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Herstel wordt hierbij niet in strikt medische of klinische zin opgevat maar breder, als een uniek en persoonlijk proces om het eigen leven weer inhoud en betekenis te geven. Het is gericht op persoonlijk herstel (het versterken van de identiteit en het zelfvertrouwen), maatschappelijk herstel (het opnieuw vervullen van een rol/ rollen in de samenleving en op het gebied van dagbesteding/ werk) en functioneel herstel (herstel van het ‘dagelijks leven’). De term herstelnetwerk sluit ook aan bij de bredere ‘herstelbenadering’ die de aandacht richt op de hele persoon, met zijn talenten en beperkingen, en op zijn sociale omgeving. Een herstelnetwerk creëert bovendien vrije ruimte voor het ontwikkelen en versterken van ervaringskennis en zelfregie, is laagdrempelig en streeft naar een cultuur van samenwerken die gelijkwaardig en wederkerig is. Een herstelnetwerk geeft tevens vorm aan het VN verdrag Handicap’.